Vloeken is goed voor je

De Britse psycholoog Richard Stephens adviseert iedereen die zichzelf bezeert eens flink te vloeken. Uit zijn onderzoek blijkt namelijk dat vloeken de pijn kan verlichten.

De Bond tegen het Vloeken zal het vast niet met de resultaten eens zijn, maar onderzoek lijkt er toch echt op te wijzen dat vloeken goed voor je is. Als je vloekt kan je pijn langer verdragen en neem je de pijn ook als minder pijnlijk waar. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse psycholoog Richard Stephens.

Stephens liet 67 studenten hun hand twee keer onderdompelen in een bak met water van 5oC. De studenten moesten hun hand telkens zo lang mogelijk onder water houden, tot de pijn ondraaglijk werd. De ene keer mochten ze tijdens het experiment een zelfgekozen krachtterm herhalen en de andere keer herhaalden ze een neutraal woord. Bij een vloeksessie bleken de studenten langer in staat om hun hand onder water te houden dan tijdens een neutrale sessie. Ook werd het experiment dan als minder pijnlijk ervaren.

“Vloeken is zo’n gebruikelijke reactie, dat er wel een achterliggende reden móet zijn waarom we het doen”, aldus Richard Stephens in de Scientific American. Hoewel het pijnstillende effect van vloeken onverklaarbaar blijft, denken Stephens en zijn collega’s dat de amygdala betrokken is bij het proces van vloeken. De amygdala is een amandelvormig hersengebiedje dat emoties reguleert. Tijdens het vloeken is een verhoogde hartslag meetbaar, net als tijdens de vlucht- of vechtreactie die de amygdala afgeeft bij gevaar.

Andere onderzoekers steunen deze verklaring. Taalpsycholoog Steven Pinker vergelijkt in zijn boek ‘Stof tot nadenken’ vloeken met de reactie van een kat waar plotseling iemand op gaat zitten. “Ik geloof dat vloeken eenzelfde defensieve reflex is als dat van een dier dat plotseling pijn ervaart. Die zal meteen furieus reageren met boos gegrom of gegil om de aanvaller te intimideren.” Psycholoog Timothy Jay ziet vloeken meer als de claxon van een auto. “Je kunt deze niet alleen gebruiken om agressie te tonen, maar ook woede, verrassing en geluk.”

Volgende keer dat je vermanend wordt toegesproken na een flinke vloekpartij, kun je dus zeggen dat je het alleen deed vanwege het pijnstillende effect. Maar let wel op: Hoe vaker je een krachtterm gebruikt, des te kleiner is het emotionele, en dus pijnstillende, effect ervan. Het is dus misschien toch maar beter om zuinig te zijn op je vloeken.

Kennislink