Wat moet ik doen als ik mij eenzaam voel?

Mensen die eenzaam zijn voelen zich vaak verdrietig en leeg van binnen. Ze voelen zich niet bij machte om hun emoties te veranderen. Eenzaamheid ontstaat door een onevenwicht in sociale vaardigheden, de leefsituatie en omgeving. Hoe komt het dat niemand me begrijpt, waarom heb ik geen contacten en hoe ga ik hiermee om? Dit zijn de meest gestelde vragen waar deze mensen mee zitten.

Het is vaak lastig om iets aan eenzaamheid te doen. Meestal wordt er een bepaald therapie aangeboden of in sommige ernstiger gevallen, medicatie voorgeschreven. Soms kan dit noodzakelijk zijn, maar gaat de eenzaamheid daadwerkelijk weg, kan het terug komen of wordt het alleen maar onderdrukt? Het is goed om voor jezelf uit te vinden wat je precies mist in het leven. Hunker je misschien naar een relatie, contacten of erkenning in een relatie? Pak een pen en papier en maak een plan hoe je de eenzaamheid kan aanpakken. Je moet gemotiveerd zijn en nooit opgeven! Probeer uit te zoeken wat je mist en wat je hier aan wilt veranderen. Schrijf alles op, zodat je de eenzaamheid kwijt kan en helemaal tot jezelf kunt komen. Vind uit wat je leuk vind om te doen, wat je aanspreekt, welke contacten je graag onderhoudt of misschien bij welk religie je je thuisvoelt. Zoek dit uit en doe iets met deze informatie! Deel ze zonodig met iemand die je vertrouwt!

Eenzaamheid komt ook vaak voor bij huisvrouwen, die de hele dag thuis zitten om voor de kinderen te zorgen en de huishouding te regelen. Het is namelijk niet makkelijk om het anderen steeds naar hun zin te maken, en totaal geen tijd meer hebt voor jezelf. Het vergt veel kracht van een persoon en het kan je helemaal uitputten. Dit overkomt veel vrouwen. Zorg je niet goed voor jezelf of maak je geen gaatje in de dag dat alleen bestemd is voor jou, dan komt het gevoel van leegte en verdriet vaak voor. Als de kinderen naar school zijn en je ma is aan het werk, probeer dan eens tijd te nemen voor jezelf, ga een stukje wandelen samen met een vriendin of buurvrouw.

Ken je nog niemand in je buurt of ben je er nog niet in geslaagd om nieuwe contacten te maken? Dan kun je altijd nog even kennis maken met je nieuwe buren, een winkel binnenlopen en tijdens een wandeling vind je altijd wel iemand ( meestal wat oudere vrouwen) waarmee je een gezellige woordenwisseling kan hebben. Uiteraard is het belangrijk om een goed contact te onderhouden met jouw partner. Mocht je je eenzaam voelen doordat je het gevoel hebt niet erkend of respect te worden, probeer dan rustig met je partner te praten op een gunstige tijd. Heb je het gevoel dat je tegen een muur aan praat en wordt de eenzaamheid daardoor alleen maar groter? Dan raad ik aan om echt een paar dingen in jouw leven drastisch te veranderen, daarmee bedoel ik om bepaalde te aspecten te leren accepteren en zelf dingen te gaan organiseren.

Mensen die eenzaam zijn zonderen zich vaak af van anderen. Ze voelen zich ‘niet begrepen’ en snappen dan ook niet waarom ze geen aandacht krijgen van anderen. Een zonderling, wordt ook wel eens gezien als een ‘vreemdeling’ en niet als iemand die zich gewoon eenzaam voelt en eigenlijk toch graag mee wilt doen met de rest. Mensen laten deze personen dan ook vaak met rust. Wanneer dit gebeurt neemt de eenzaamheid ook vaak toe. Eenzame mensen lijken schuw, maar willen gewoon niet gekwetst voelen en nemen vaak niet de eerste stap om contact te zoeken.

Eenzaamheid kan ook een angstaanjagend gevoel geven. Je wilt wel leuke dingen doen, maar je durft niet. Je wilt wel de menigte in, maar het komt overweldigend over. Je wilt best een praatje maken met iemand, maar iets houdt je tegen. Deze mensen verschuilen zich vaak achter het mom van : ik vind de menigte te druk, daarom ga ik niet mee. Of: Het gespreksstof van de mensen intereseert me niet, daarom maak ik geen praatje met ze. Maak voor jezelf een vragenlijstje van gevoelens en aspecten die de oorzaak kunnen zijn van jouw eenzaamheid. Probeer initiatief te nemen in het maken van contacten, gesprekken en organisaties. Lees wat meer informatieve boeken, zodat je verstand van zaken hebt, zodat je voortaan weet waar je over praat tijdens een gesprek. Probeer zoveel mogelijk informatie te verschaffen om jouw persoonlijkheid sterker te maken.

Leer mensen te begrijpen, zodat ze jou ook kunnen begrijpen. Luister goed naar mensen, zodat mensen het prettig vinden om met jou een gesprek te voeren. Maak tijd voor jezelf en neem het ervan, verwen jezelf af en toe met iets lekkers, of een cadeautje en blijf altijd in beweging!

Mens en samenleving