Vrolijke gedachtes maken gezonder

Dat positief denken invloed heeft op je humeur ligt voor de hand. Dat het ook effect heeft op je gedrag is nieuw – het helpt namelijk om gezondere keuzes te maken. Een mooie zonsopgang, baby’s met een hoedje, iets dat je trots maakt… door af en toe een kort momentje te nemen om te stil te staan bij dingen die je gelukkig maken, kun je betere gezondheidskeuzes maken, meldt Daily Mail. Onderzoekers menen dat het ontwaken met een positieve gedachte een therapeutisch effect heeft.

Dat deze aanpak succesvol is, is gebleken uit een groep van 756 patiënten met uiteenlopende ziektes, zoals een hoge bloeddruk en astma. Zij konden zich in een jaar tijd beter houden aan de voorgeschreven medicatie en gezondheidsvoorschriften voor hun ziektes. Hoe? Door positief te denken. Iedere ochtend en op moeilijke momenten dachten zij aan iets positiefs. Ook kregen ze de opdacht om de kleine dingetjes in het leven meer te waarderen. Met effect: positief denken en zelfbevestiging helpt dus echt om een gedragsverandering door te maken.

“Deze simpele aanpak geeft patiënten een hulpmiddel om de gezondheidsbeloftes die zij aan zichzelf maken te vervullen,” zegt onderzoeksleider dokter Mary Charlson, van de Weill Cornell Medical College in New York. “Bijvoorbeeld: het regent en je hebt geen zin om te sporten. Met deze strategie kun je deze mentale blokkade overwinnen.”

Telegraaf