Zet jezelf op je prioriteitenlijst

Wat staat er allemaal op jouw to-do lijstje? Werk, huishoudelijke taken, zorgen voor kinderen, hier en daar een handje helpen, …? Zeg je makkelijk ‘ja’ als iemand een beroep op je doet? Heb je nog tijd voor jezelf? Als je altijd klaar staat voor een ander, heb je jezelf misschien teveel naar beneden geschoven op je prioriteitenlijst.

Zo kun je daar verandering in brengen:

  • Maak een lijst van wat je zélf belangrijk vindt: tijd om te sporten, een taal leren, hobby’s waar je al een tijd niet aan toekomt, … Pik de 3 belangrijkste eruit.
  • Maak dan een lijst van de dingen die je voor anderen doet, die veel tijd en energie kosten en je weinig voldoening geven. Pik er dan 3 activiteiten uit waar je minder tijd aan zou kunnen besteden. Een dag niet stofzuigen is geen ramp. Niet iedere mail onmiddellijk beantwoorden ook niet. 
  • Kies daarna 3 taken die je ook aan anderen kunt uitbesteden. Kinderen moeten ook leren een tafel dekken of de vaatwasser inruimen. Je partner kan wellicht af en toe boodschappen doen, koken of een andere taak van je overnemen. Wat kun je op je werk delegeren? 
  • Het aanleren van nieuwe gewoontes kost tijd. Let er de eerste weken goed op dat je je eraan houdt. Op een gegeven moment wordt het iets vanzelfsprekends. nieuwe gewoontes kost tijd. Let er de eerste weken goed op dat je je eraan houdt. Op een gegeven moment wordt het iets vanzelfsprekends.

Welingelichtekringen