Spiritualiteit in het dagelijkse leven

We leven ons leven in sneltreinvaart. We hebben overvolle agenda’s, drukke sociale levens, drukke banen, veeleisende partners en kinderen. We bezitten meer dan ooit, vullen onze magen met meer voedsel dan ooit, zijn er op gebrand zo gezond mogelijk te leven, maar desondanks voelen velen van ons een leegte. Een leegte die we maar niet vullen kunnen.

“Vroeger was alles anders”, is een veel gebruikte uitdrukking. Dat is ook zo. Vroeger werd de mens minder oud, moesten we moeite doen om onze maag te vullen, hadden we weinig bezittingen, waren er meer ziektes, moesten we harder werken. Nu vullen we ons boodschappenwagentje in de supermarkt, werken we hooguit 40 uur per week, kunnen we terecht bij artsen en specialisten en hebben we veel bezittingen en de nodige luxe. Toch lijken we ongelukkiger dan ooit.

Velen onder ons voelen een leegte die niet op te vullen lijkt te zijn. We hebben alles, maar voelen niks. We hollen mee met de maatschappij, zonder stil te staan bij de behoeften van het individu. En dan gaan we op zoek. Op zoek naar iets dat die leegte kan vullen. We zijn massaal op zoek naar het hogere.

Of we het nu God, Allah, Boeddha, Krishna of wicca noemen: we zijn allemaal op zoek naar een hogere macht, een spirituele gids, die onze levensvragen kan beantwoorden. We vragen ons af: “Waarom zijn wij hier? Wat is ons doel op aarde?” Zelf weten wij dit vaak niet, maar onze spirituele gids heeft het antwoord.

Op dit moment worden we overstelpt met een aanbod van cursussen, lezingen en workshops, allemaal gericht op het spirituele. We worden doodgegooid met termen als mindfulness, wellbeing, nieuwetijdskinderen en hoogsensitiviteit. Iedereen kan zich spiritueel ontwikkelen. Spiritualiteit is een rage. Maar pas op voor ‘wannabees’.

Spiritualiteit kan zich op ontelbare manieren uiten. Zodra je lekker in je vel zit en je lichaam goed aanvoeld, zal de wereld er anders uit komen te zien. Plotseling ben je in staat van kleine dingen te genieten. Plotseling zijn materiele zaken niet meer prioriteit voor je. Plotseling krijg je oog voor details en zie je andere mensen in een ander licht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je aura’s gaat waarnemen, of dat je in staat bent mensen te harmoniseren. Het kan zijn dat je met je handen pijn kan bestrijden of dat je boodschappen door krijgt.

Veel mensen zoeken spiritualiteit. Daar is niets mis mee. Probeer eerst voor jezelf helder te krijgen waar je precies naar op zoek bent. Vaak wil je die leegte opvullen, of ben je op zoek naar de zin van je bestaan. Lees wat boeken, surf wat rond op internet, zodat je weet wat de spirituele wereld zoal te bieden heeft. En pas op voor de wannabees. Zoek een goede spiritueel coach. De spirituele kennis die je dan opdoet kan je goed gebruiken in het dagelijks leven. Op je werk, in je gezin: overal kan je spiritualiteit toepassen. Het zal het leven een klein beetje draaglijker maken.

Mens-en-gezondheid