Thuis werken valt tegen

Niet meer in de file staan en werken wanneer het jou uitkomt: thuiswerken klinkt ideaal. Er schuilt echter wel een addertje onder het gras…

De hedendaagse technologie maakt het erg makkelijk en aantrekkelijk om thuis achter de computer te kruipen, maar schijn bedriegt. Thuiswerken kan namelijk uitputtender zijn dan werken op het kantoor. Waarom?

“Als de balans tussen privé en werk scheef is, kan het thuiswerken dat alleen maar erger maken. Het gezin raakt in de war door de tijd die ineens thuis wordt doorgebracht, waardoor huiselijke geschillen hoger oplopen,” aldus professor Tim Golden van de Rensselaer Polytechnic Institute in New York. “Normaliter laden mensen zichzelf op, op het kantoor. Je bent even het huis uit en onder de mensen. Wanneer je thuiswerkt mis je dat.”

Om tot deze conclusie te komen, bestudeerde Golden meer dan 300 werknemers van een groot computerbedrijf. Hij onderzocht hun situatie thuis en de conflicten die daar plaatsvonden, en koppelde dit aan de disbalans tussen werk en privé.

“Eén op de vier medewerkers gaf dat zij geen perfecte balans tussen werk en prive kunnen vinden, en dat het thuiswerken deze disbalans alleen maar erger maakt. Alleen de werknemers die privé en werk goed gescheiden kunnen houden, profiteren echt van thuiswerken,” concludeert Golden.

Telegraaf