Positief denken in donkere dagen

Het gebeurt ons allemaal wel eens. Alles zit tegen. Niemand begrijpt je. Je ergert je blauw aan iedereen om je heen. Kortom: je hebt even een dipje. Je roze bril is ver te zoeken. Hoe kom je daar uit? Een aantal tips hoe je weer met een positieve blik naar de wereld leert kijken op een rijtje.

  1. Draai het om. Zegt iemand iets lelijks tegen je? Concentreer je dan op al die andere mensen die juist iets aardigs tegen je zeggen. Wil je auto niet starten? Denk aan al die dagen dat ie het juist wel deed.
  2. Zoek het mooie in het onverwachte. Kijk, als je auto niet start, kun je daar op dat moment niets aan veranderen. Terwijl je wacht op hulp, kijk eens om je heen, misschien zie je wel een mooie roofvogel langs de weg. En wellicht heb je straks een heel bijzonder gesprek met de Wegenwacht medewerker, die ook maar gewoon zijn werk doet en de hele dag chagrijnige mensen helpt…
  3. Steek alleen energie in dingen die je WEL kunt beïnvloeden. Het heeft geen zin je boos te maken over de file, een vertraagd vliegtuig of een kapot gevallen fles wijn. Je kunt er wel voor kiezen om je tijd goed te besteden: luister een lekker muziekje in de auto, of ‘lees’ een luisterboek in de file of terwijl je over de airport wandelt. En ruim de rotzooi van die kapotte fles meteen op, dan blijf je er niet de hele dag over kniezen.
  4. Zie of hoor je ergens iets onaardigs of lelijks, of denk je een negatieve gedachte, maak er een gewoonte van om meteen iets moois op te zoeken en iets positiefs te denken. Het klinkt heel kunstmatig, maar dit is hoe gewoonten inslijten. Zorg dat je geest na iets negatiefs automatisch naar iets positiefs toegaat. 
  5. Probeer niet te roddelen (=negatieve energie) en mijdt bewust situaties waarin dat ‘gewenst’ is. Als je positieve interacties met anderen hebt, dan zul je dat merken in je eigen energie. Begint iemand negatieve dingen te zeggen over een ander, snij dan meteen een positief onderwerp aan. Het helpt vaak om over jouw passie te praten of een ander ernaar te vragen. Moet je eens kijken hoe de energie van zo’n gesprek verandert!
  6. Neem je ’s ochtends voordat je opstaat al voor om er een mooie dag van te maken, wat er ook gebeurt. Visualiseer een aantal mooie momenten in je dag waar je je op verheugt: je eerste lekkere kopje koffie, die nieuwe blouse aandoen, het flirten met je baas… 😉
  7. Wees lief voor jezelf. Verzorg jezelf goed, trek mooie kleren aan, glimlach vaak. Geef jezelf af en toe een complimentje. Geef ook anderen (gemeende) complimenten. Zo ontstaat een fijne sfeer waarin iedereen er mag zijn.