Ik ga scheiden, wat nu?

Je ligt in scheiding. Een vreselijk emotionele tijd, zeker als er kinderen in het spel zijn. Je moet veel regelen, maar weet niet waar je moet beginnen. Hier volgen enkele praktische tips.

  1. Zet geld opzij Een scheiding is een kostbare aangelegenheid. Je neemt een financieel mediator of een advocaat in de arm: dat kost geld. Ook na de scheiding kan het zijn dat je er financieel slechter voorstaat dan tijdens je huwelijk. Afhankelijk van jouw financiële situatie en die van je man zal er alimentatie betaald moeten worden. Bovendien is er sprake van kinderalimentatie. Mocht dit in jouw ‘voordeel’ uitvallen, dan nog is het slim een potje met geld te hebben voor donkere dagen. Zet daarom in de aanloop naar de officiële scheiding elke maand een bedrag opzij.
  2. Houd de hand op de knip Bij geld opzij zetten, hoort ook het beperken van je uitgaven. Bedenk twee keer of je die compleet nieuwe garderobe echt nodig hebt of dat het wel even kan wachten. Natuurlijk moet je, juist in deze periode, jezelf ook wat verwennerij gunnen, maar houd rekening met het feit dat er financieel zware tijden aan kunnen komen.
  3. Wat kost scheiden? Punt 1 en 2 hebben meeste kans van slagen als je goed in de financiële materie van een scheiding duikt. Praat met mensen over hun ervaringen, zoek op internet wat je (financieel) allemaal te wachten staat en vraag advies van vrienden en familie. Zorg daarnaast ook dat je je financiële situatie goed op papier hebt staan. Verzamel papierwerk en maak kopietjes van belangrijke bestanden.
  4. Koop een map voor alle papieren Bij een scheiding komen stapels papierwerk kijken. Schaf daarom een map aan waarin je alle papieren netjes kunt opbergen en niets kwijtraakt.
  5. Houd een scheidingskalender bij Je hoofd staat er waarschijnlijk niet naar, maar er moeten knopen doorgehakt worden. En dat betekent dat jullie afspraken moeten maken met een advocaat, financieel tussenpersoon of mediator . Houd daarom een scheidingskalender bij waarin je alle belangrijke afspraken omtrent jullie scheiding bijhoudt. Handig is om bijvoorbeeld een online agenda te hebben die je kunt ‘delen’ met je ex-partner. Zo kan hij (en jij natuurlijk ook) nooit een belangrijke afspraak vergeten. Ook na de scheiding kun je de gedeelde kalender nog gebruiken voor bijvoorbeeld de dagen dat de kinderen bij jou zijn en bij je partner.
  6. Zorg voor jezelf Ondanks dat je waarschijnlijk slecht zult slapen, geen honger hebt en het liefst flink wilt doorzakken in de kroeg, is het verstandig om de dagelijkse routine vast te houden. Eet op gezette tijden, breng de kinderen op de standaard tijden naar bed en ga zelf ook niet al te laat slapen. Neem rust wanneer nodig, maar zorg ook dat je genoeg afleiding hebt. Afleiding vind je bijvoorbeeld in werk, uitjes met vriendinnen en bezoekjes bij familie. Een belangrijke boodschap bij een scheiding is: zorg goed voor jezelf. Het is een emotioneel slopende tijd, dus denk aan je gezondheid, lijf en lichaam.
  7. Probeer conflicten te voorkomen
    Hoe graag je hem misschien ook naar de haren zou willen vliegen, het helpt niets. Het werkt waarschijnlijk zelfs averechts. Jullie zoeken allebei naar oplossingen die jullie tot het eindpunt kunnen brengen: het tekenen van de scheidingspapieren. Werk dus nog een laatste keer samen als een team, en probeer koste wat kost de kinderen buiten jullie problemen te houden. Zij zijn tenslotte alleen maar slachtoffers van de situatie.