Tien fabels over ontrouw

Het is zomer, dus worden we allemaal wat losser en makkelijker. Maar je partner neemt dat wel heel erg letterlijk; hij heeft een affaire. Direct leg je de schuld bij jezelf: ik had ook meer van die strakke zomerjurkjes aan moeten trekken, of vaker zinderende zomerseks met hem moeten hebben. Volgens Scott Haltzman verzinnen we de raarste (en vaak onjuiste) redenen om ontrouw te plaatsen.

 1. Ontrouw draait alleen om seks Seks is niet vaak de belangrijkste reden om een affaire te beginnen. In de realiteit ontstaan veel affaires vanuit de noodzaak aan een meer emotionele verbintenis. Soms gaat het niet verder dan deze verbintenis, al leidt het gevoel van emotionele verbondenheid in veel gevallen wel tot intimiteit.
 2. Wie bedriegt is actief op zoek naar een affaire Een affaire overvalt mensen vaak. Ze zijn er absoluut niet naar op zoek. Vaak begint een affaire met een vriendschap die onbewust intiemer wordt en uiteindelijk uitmondt in seks.
 3. Ze moet jonger en knapper zijn In films is de minnares altijd jonger en knapper, maar in werkelijkheid is dit niet altijd het geval.
 4. Affaires zijn het bewijs dat je ongelukkig bent Een partner die een affaire heeft hoeft niet perse ongelukkig in het huwelijk te zijn. Uit cijfers blijkt dat de meeste mensen met een affaire hun partner helemaal niet willen verlaten. 56 procent van de mannen en 34 procent van de vrouwen is (zeer) gelukkig in hun relatie of huwelijk.
 5. Zonder seks is er geen sprake van een affaire Een emotionele band met iemand anders dan je partner delen kan voor jou geen ontrouw zijn, maar je partner kan daar heel anders over denken. Wat zou je ervan vinden als je partner een halve nacht wakker zou liggen en stiekem intieme gedachten zou delen met een ander?
 6. Een affaire is het einde van je huwelijk Als je erachter komt dat je partner een affaire heeft is vaak de eerste gedachte die in je opkomt dat dit je je huwelijk kost. Dat is niet helemaal waar. Meer dan 50 procent van de huwelijken overleeft een affaire. Veel koppels geven zelfs aan er sterker uit te komen.
 7. Als je samenblijft wordt je toch niet meer gelukkig Als stellen besluiten bij elkaar te blijven na een affaire wordt meteen aangenomen dat ze nooit meer echt gelukkig kunnen zijn. Het gebeurt in de praktijk echter wel, maar aangezien het mens eigen is om alleen negatieve verhalen rond te bazuinen worden succesverhalen stilgezwegen.
 8. Affaires draaien nooit puur om seks Niet alle affaires draaien puur om seks, zoals in stelling 1 werd beweerd. Toch zijn er mensen die niet tevreden zijn over hun seksleven en alleen om die reden een affaire met iemand anders beginnen.
 9. Eens ontrouw, altijd ontrouw
  Aan deze stelling kleven twee kanten. Er zijn mensen die de ene na de andere affaire hebben, maar bij de meeste mensen blijft het vaak bij één enkele keer.
 10. Affaires zijn het gevolg van een probleem In iedere relatie is wel iets mis, maar een affaire mag daardoor niet gerechtvaardigd worden. Als koppels niet weten hoe ze hun problemen op moeten lossen zijn er andere methodes die daarbij kunnen helpen.

Telegraaf